I'm a Backpacker: Korea

 
hai gais.
 
3 hari lepas, aku pergi pesta buku Sabah kat Karamunsing. aku nak cari buku Momen Mat Luthfi, tapi malangnya takdekk. so, penjual buku tu recommend kat aku buku-buku yang latest.
 
dan ini hasil tangkapan aku. tadaaaaa ~
 
Credit: Google
 aku beli sebab nampak word BACKPACKER tuu. sebab aku memang minat ber-backpacking-backpacking ni. dan telah pun menyenarai-panjangkan tempat-tempat yang ingin aku kunjungi. dan mungkin akan berkunjung dalam masa terdekat dalam mimpi. lel. *gelaklah gais*
 
then, lepas baca buku ni aku rasa Korea wajib masuk wishlist aku. dan aku dah mula servay tiket nak pergi Korea. effort yang penting gais. HAHAHAHA.

tapi, tapi dan tapi.
 
duit Korea mahal gilaaaaa. 1000 won = RM 3.70
 
lunch dalam 30 000 won = RM 90 +- 
 
(hoi, lunch jeee kot)
 
so, selaku student yang miskin dan bergantung sepenuhnya dengan elaun semata, aku rasa kena tunggu berlaki laa kut lepastu ajak dia honeymoon kat sini. kahkahh. nak harapkan aku yang masih belajar ni memang tak mampu lah nak oi.
 
oh, thug life. *nangis dalam selimut*
 
so, siapa yang rasa nak pergi Korea, dan rasa macam perlukan tips dan guide, aku recommend beli buku ni. sebab dia cerita habis, bermula dengan perkara yang korang kena buat sebelum pergi Korea, mana tempat nak solat kat sana, tempat makan yang halal, budaya, destinasi perlancongan, transport dan banyak lagi lahh. buku dia menarik gilaa, banyak gambar serta grafik berwarna warni. sangat sesuai untuk kanak-kanak ribena seperti aku KHUSUSNYA. heh.

okayy tu je dari aku. kbai. sekian.

Assalamualaikum.

14 comments:

Qistina Zahari said...

HEHE. insyaAllah kalau ada rezeki, dapat peluang pergi Korea ;) all the bestt ! :)

fatin wawa said...

Dah baca gak buku ni.. memang menarik.. Btw rasanya buku momen2 Mat Luthfi just boleh tempah online je setakat ni kat Book Cafe, kat pasaran mmg xde lagi..

Aisya 사구라 said...

saya pun tengah survey2 harga nak gi korea. tapi takut parents tak bagi pergi :-(

♥♥ Nur ♥♥ said...

Assalamualaikum....
bestnye korea.... jom..jom
Nur singgah n pollow ^_^

PeRdU cINta said...

In sha Allah..seandainya rezekikan..amin...

Wan Khairunnisa Wan Haron said...

kot2 ada rezeki ke sana mana nak tau

Lavendra said...

in shaa Allah dapt pegi :)

Nur Khairiah Irwanie said...

Good info.. btw semoga berjaya pergi ke korea =)

+nawzaniruz+ said...

sy pun ada buku tu..tapi belum baca lagi hahaha

Masita Eyta said...

teringin nak pi, tapi uit asyik x cukup jew..bila menabung korek balik hehehe :p

KorN said...

korea. knapa aku xde nafsu langsung nak pergi korea or jepun? then bila org ckp pasal korea or jepun mcm whatever! haha. next target nak backpack pergi bangkok naik train. tapi tak tahu la jadi ke idok. moga2 jadi lah awal 2016.

Ahmad Zaki said...

Backpacker mmg best. Dapat merantau...

aswaleyla said...

kite ingat awak pergi sana. tunggu honeymoon la yee

Nadia said...

Aik, kenapa lunch sampai 30 000 won? Mahal gilaaa. Tu high end restaurant kot. Sy dah dua kali pergi korea backpacking. Lunch biasa plg mahal pun 12 000 won itupun mewah habis dah tu , dua jenis lauk, share dua orng punya portion. Biasa dalam 5000-6000 won sorng cmtu. Kene pandai survey la kedai sana. Don't depend too much on org punya info. Biasa kalau backpacking cost, sorng dalam RM1500 je termasuk hotel dan makan, pengangkutan dan entrance fee. Itupun cover seoul, nami island, petite france, garden morning calm, seoraksan mountain & main ski bagai. Kawan akak cover seoul, nami island, everland & petite france pun bawa cash ke sana dalam RM1000 je tu pun ada lebih. Cost backpacking ke korea murah je dik. Have fun nanti ke sana :)