Globophobia.

 
 
hai hai . tadi , masa aku blogwalking , aku ada terbaca kat satu entry "Wordless Wednesday" kat rakan blogger pasal 'Globophobia' . tapi internet aku pulak buat hal , so aku tak dapat nak tengok gambar ape yang kena share coz gambar tak load habehh *pity me* -.-'
 
 
GLOBOPHOBIA . festaim aku jumpa perkataan ni . aku wonder fobia jenis apekahh ? otak aku ligat berputar tapi tetap takde jawapan :/  tapi disebabkan perasaan ingin tahu aku yang membuak-buak , aku pun cari laa kat gugel ape tuu "Globophobia" . hik hik . *sila marah aku . ni laa effect jarang membaca* :3
 
Globophobia : ketakutan pada belon 
 
oke , aku dah jumpaa . then tetiba teringat kat klasmet aku yang jugak takut belon *senyum jahat* hehehe XD
 
selalunyaa orang yang menghadapi Globophobia juga menghadapi Phonophobia (ketakutan pada suara yang kuat , sudden noises) . penghidap Globophobia biasanya taksuka menghadiri majlis-majlis keramaian seperti jamuan , birthday party dan apa-apa festival yang banyak belon . fobia jenis ni taksama dengan fobia-fobia yang lain yang ramai penghidap dan boleh dijumpai di sana sini , tapi still mempunyai bilangan penghidap yang ramai (no wonder laa aku takpernah dengar . haha . boleh macamtuu ?) *tangan di bahu* :P
 
 
 
kebiasaanya , penghidap Globophobia takkan datang dekat dengan belon walau seinci apetah lagi menyentuhnya . dan kemungkinan besar boleh nangis bila orang letak belon dekat dengan dia *tetiba teringat majlis kat dewan harituu . tehee*  
 
dan ada yang lagi kronik iaitu apabila mereka langsung taknak keluar rumah kerana takut mungkin belon ada di mana-mana . fuhh , yang ni dahsyat .
 
psstt . ekceli aku lupa blog mana yang aku baca tuu . so takdapat nak letak link tanda credit kat sini . tadi cari kat history takjumpa sebab banyak sangat link :/ so , kepada tuan belogg , deeya ucapkan terimakasihh tau ? kalau baca entry deeya ni , tinggalkan laa link kat sini . boleh deeya letak dalam bloglist .
 
tu jee , fihifzillah , Assalamualaikum

46 comments:

Putri said...

My sis takut belon..
if anak akak pegang belon..dia akan lari jauh2

Wirda Amir said...

Sampai mcm tu sekali ye deeya...ada yg sampai tk mau keluar rumah....akak sampai sekarang fobia tgk kereta mengundur...rasa nak menjerit2 je dibuatnya...belon akak suka...ehehehe

Aku Penghibur said...

oooo baru tahu ... belon acik suka.. dan suka main pecah2 kan

asha hana said...

akak paling tak suka dengar bunyi belon. memang akak ada penyakit nie. tp ada tu kawan2 ke family ke memang suka kenakan akak. -_-

Tinta Lana said...

Assalamualaikum.

Fobia ni..macam2 jenis ada kan,hehe.

Macam lana, tak berapa suka bunyi bila lrt lalu dalam terowong, rasa tak selesa..rasa terperangkap je,hehe

Qasrus Syahidah said...

ana suke belon air (bubble tu ketegori belon gak an).. k bye...

Aefa Aerisya said...

ahaha.. aefa globophobia.. -.-''

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

pagi tadi akak ada tengok blogger aisya chipmunk buat wordless wednesday mengenai globophobia ini.. sangat bermanfaat perkongsian ini..

Fadz hashim said...

fadz rs geram tgk belon.. asal nampak je nk bg pecah.. ni kire fobia apa ae..? hehe.. btw, nice sharing :)

puteri kasih said...

mungkin deeya ternampak kat blog aisya (chipmunkbarney) kot sebab semalam dia ada buat entri wordless tentang Globophobia

Fifi Nadhrah said...

assalamualaikum.. salam kenal dari fifi..
alhamdulillah.. tak takut belon.. kalau takut pon sikit2 je..

nanakimie said...

oo..baru tau ni...hihi...

Haryati Faizal said...

ada spesifik jugak pada yg takut belon ye... ingatkan biasa2 je...

ros_reeza said...

masa Ros kecik pun takut jugak kalau belon pecah.. sebab tu memang tak akan tiup belon..

Akeyla Azmi said...

ish. takut kot TT_TT

pop!!!!
ahahahha

Hafiza AizZawa said...

yeke.. takut pada belon..tak pernah tahu pun.. huhu

Sobri Yaacob said...

salam..
yup memng ada kes mcm ni..
mcm kwan saya lelaki dia tkut belon.. tambah2 kalau kita bawa belon dkat dia.. menggigil dia lari he..he. :)

Pha Is said...

macam2 jenis phobia nih..

Lieya Von Jay said...

kt belon pon ada org takut .cm xcaya lak kan ^_^

Super Girl said...

hehe . deeya lak suka kacau orang yang takod belon tuu :D

Super Girl said...

a'a . deeya pon baru tau ekceli :D

Super Girl said...

deeya suka belon tapi tak suka bunyi dia meletop . lemah jantung dibuatnyee :D

Super Girl said...

me too . taksuka dengar belon meletop :/

Super Girl said...

a'a . semalam cek gugel . macam2 fobia ada :D

Super Girl said...

hahaha . pulak :3

Super Girl said...

mesti lari tengok belon kenn

Super Girl said...

tengs kak aiza . oke , jumpa daa belog tuu :D

Super Girl said...

hehe . most welkamm :)

Super Girl said...

tengs akak :D

Super Girl said...

salam kenal fifi ^______^

Super Girl said...

gud gud :D

Super Girl said...

a'a :D

Super Girl said...

deeya tiup belon tapi bila agak-agak dah besar sangat terus berenti . memang takod bunyi belonn . tekejut mak :3

Super Girl said...

popp ! meletop :3

Super Girl said...

hehe . sekarang dah tahu ^_________^

Super Girl said...

dulu ada gak senior lelaki takot belon . ingat kan dia memain , rupanya memang ada fobia takot belon . hee :D

Super Girl said...

macam-2 . sepah-2. hee :D

Super Girl said...

hehee . tulaa , kena caya jugak :D

nurul hidayah said...

perghhh ! GLOBOPHOBIA . . uniknya nama . Tak sangka pulak sis tergolong dalam phobia nih tapi tak da la sampai tahap takut keluar rumah (tahap kritikal dah tu) . Serius boleh lari lintang pukang even orang bawak belon mai dekat apatah lagi budak-2 dok qamaih-2 belon tu . Sumpah takut meletup . Terkejut .

aisya said...

macam tau je entri siapa tu. hiks

memang stress kalau ada balloon berdekatan.. lagi2 kalau budak2 yg heret balloon.. mmg tak boleh buat apa lah.. kesiannya lah. haha!



Niena Reen said...

ihii, ada classmate tu yg takut belon. tengok dia pon stress rasa. haha. org tak buat apa pon dia dh macam nak menangis. kesian pon ada. XD

Dreamland said...

aah la. baru tahu. thankssss!!!

Camelia Anatasia said...

Wah macam tu pulak ye ...thanks share this info :)

*baru je tahu* ehehehe XD

asha hana said...

hana salah seorang dari nya. malu nak ngaku. haha :P

ike oii said...

macamana ya cara nk mengatasi
saya pun takut belon

Afeza said...

Hahaa , feza is one of the person yang ada phobia ni , I don't know la macam mana phobia ni boleh muncul but yang feza tahu dari kecik sampai sekarang nak dekat dengan belon memang takleh. Tengok belon je rasa ya Allah , takut lain macam ��