Permohonan Online Maktab Perguruan (IPG) 2016.

hai gais.


Permohonan online maktab perguruan 2016. Semua pelajar lepasan SPM yang berminat untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perguruan di maktab perguruan bolehlah mula mengisi borang secara online. Permohonan online mula dibuka kepada semua yang berkelayakan pada 17 Februari 2016.

Berikut merupakan butir-butir mengenai permohonan maktab perguruan 2016 ini. Syarat Kemasukan Kursus Maktab Perguruan PPISMP 2016:

  • Warganegara Malaysia.
  • Umur mestilah tidak melebihi 20 tahun pada 30 Jun 2016 iaitu lahir pada atau selepas 30 Jun 1996.
  • Calon mesti sihat tubuh badan.
  • Calon mesti aktif dalam kegiatan kokurikulum.
  • Calon mendapat gred cemerlang. Makluman Gred cemerlang merangkumi gred A-, A dan A+ dalam mana-mana lima (5) mata pelajaran di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
  • Calon mesti mendapat sekurang-kurangnya gred kepujian dalam mata pelajaran yang berikut iaitu: i) Bahasa Melayu; dan ii) Sejarah.
  • Calon mestilah lulus Bahasa Inggeris.

Tarikh Tutup Permohonan: 8 Mac 2016
Semakan Panggilan Temuduga UKCG 2015: 23 hingga 29 Mac 2016
Tarikh Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) 2016: 30 Mac hingga 3 April 2016
Semakan Keputusan Maktab Perguruan 2016: Mei 2016


Just in case ada anak-anak, adik-adik, kakak, abang yang nak masuk IPG boleh laa cuba buat permohonan. Good Luck and save the date!

Ohyaa, sebagai nota tambahan untuk yang belum tahu. Sebelum di'rebrand' dengan nama Institut Pendidikan Guru (IPG), IPG dikenali dengan nama 'Maktab Perguruan'. Since bebudak yang masuk IPG akan keluar sebagai degree holder, so dia naik taraf daripada "maktab" kepada "institut". Upgrade daripada 'diploma' kepada 'degree'. Haa, begitulah al-kisahnya.

Akhir kata, majulah Human Architect (cikgu) untuk negara! :D
🌸

43 comments:

Umie Yana said...

Terima kasih untuk infonya :)

سيتي زاريث صافيه said...

how sad lah.. awal tahun haritu ingat nak apply sekali tak lepas. haha.. punyalah beriya menunggu.

Anonymous said...

sy nak tanya pasal ni.. whatsapp sy kat no 010-2387573 ( 'Afrina )

SiManis said...

cikgu bahasa arab ke? hihi

Anonymous said...

waktu ujian klyakan ,,,lpas ke smua,,,thp cmrlang?and then,,,subjek ape ye yg ipg prlukan and mudah masuk ipg

Mormor said...

Semua kos yang ditawarkan, semuanya diperlukan ipg. Pilihlah kos yang paling diminati :)

Mormor said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

nak tanya,kalau sy nk jd cg utk international school macam mana?

Isma Hafizan said...

Kalo lahir awal dr 30 jun, xleh mohon ke? Sebab umur sy dah masuk 20 tahun

whiteorchid said...

Saya dpt plkn, 27/3 daftar masuk so mcm mne nk gi temuduga klu dpt lah????

Muhd Hakimi said...

Adakah permohonan ke ipg juga memerlukan nombor pin ?

Anonymous said...

Mohon pelepasan pada kem komandan.

Anonymous said...

Sila rujuk laman web plkn untuk surat dan tindakan kepada pihak berkenaan.

Anonymous said...

Biasanya sblum ini tiada pin dperlukan.hanya masok laman web sahaja.sila sedia sebarang perubahan.

Anonymous said...

x bukak pon ??

zuzu wani said...

Kalau lepasan STAM atau STPM macam mana ya?

zuzu wani said...

Kalau lepasan STAM atau STPM macam mana ya?

Anonymous said...

Sekarang dah masuk 18 Feb..

Anonymous said...

kann, blum buka lgi, sya buka psal permohanan tu, dy kata xda tarikh lgi d kluarkan,. ni yg 17hb feb - 8hb mac thun lalu punya date, thun ni x kluar lgi,. so, truskan cari news yg terkini u alls,.

Anonymous said...

Ha'ah..dlm artikel ni kata 17 Februari 2016..siap bold kan lagi.. Blog lain pun camtu gak. Memasing copy-paste. Hurmm..

Anonymous said...

belum keluar lagi untuk tahun 2016

dilla said...

cikgu saya bagitahu utk apply ipg kena beli no pin juga.

Anonymous said...

Bila agaknya dia akan mula buka permohonan IPG 2016 yea..?

jomie joseph said...

Perlu jgk bli .no pin???

Mormor said...

Perlu no pin. Beli kat BSN

Mormor said...

Betul. Beli kat bsn :)

Mormor said...

Perlu. 😊

Mormor said...

Kalau lepasan stpm stam boleh. Tp guna sijil spm juge :)

Mormor said...

Umur 20 blh lagi. Cuba jee apply

Mormor said...

Yee cikgu arab :)

Mormor said...

Yee cikgu arab :)

Mormor said...

Umur 20 blh lagi. Cuba jee apply

Mormor said...

Kalau lepasan stpm stam boleh. Tp guna sijil spm juge :)

Anonymous said...

Mmg kalau xdpt 5 a and dpt 4 ja..ad harapan ka nk apply?

Mormor said...

Cuba jee apply. Manatau ada rezeki :)

Mormor said...

Cuba jee apply. Manatau ada rezeki :)

Unknown said...

Nak semak permohonan macam mana?

Muhammad Fikri Zainal Abidin said...

Nak semak permohonan macam mana?

Nur Balqis said...

Lepasan stam boleh ke apply

Nur Balqis said...

Lepasan stam boleh ke apply

cintahondabulat said...

Kalau umur da lbh 2o thun..
Lepasan stpm 2013

Nurmadihah Mardhiah said...

Balqis: boleh :)

Cintahondabulat: Kalau lebih 20 tahun dah tak layak :)

Nurmadihah Mardhiah said...

Permohonan boleh dibuat secara atas talian (online) menerusi Aplikasi program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) di laman www.moe.gov.my.