Kalau Kau Kawin Orang Taknak Datang Acano ?

 
hai haii . dua hari lepas ada orang yang request aku suruh intro myself kat ask.fm . tapi aku taktahu laa sape . so aku printscreen ah jawapan aku kat sini . bapak ringkas jawapan aku . so , kalau nak kenal lebih lagi bolehh ada kita kat facebook ehh ? ehh ? *HAHA . bajet ramai jee nak kenal . menyampah :P
 
ni jawapan aku . simple giler kenn ?



oke , tuu intro jee . ekceli harini aku nak share satu story nihh . aku rasa korangg perlu tahu so aku semadikan cerita tuu kat belog usang aku nihh . hiks :3 
 
situasi: dalam bas , duduk sebelah seorang pakcik , aku berbaju kurung 
setting: tinggal dalam masyarakat Bajau 
 
pakcik: minggo kau nak ? ( nak pergi mana nak ? ) *pakcik tuu berbahasa bajau dengan aku*
 
aku: tak Telipuk pacik . ( nak pergi Telipok pakcik ) *ringkas aku balas*
 
pakcik: nyak kau leman kenduri tak Tajau dau ? ( tak pergi kenduri kat Tajau dulu ke? ) *pakcik tuu tanya lagi . lebih kurang gini ah soalan dia harituhh , aku pun tak ingat . ataupun soalan dia complicated lagi . sampai aku pun takpaham apa dia tanya aku*
 
aku: *buat muka blur kat pakcik tuhh* *aku takdapat tangkap dia tanya apa ekceli*
 
pakcik: *ulang soalan yang sama*
 
aku: pakcik , saya nda pahamm -smile- ( pakcik , saya tak faham ) *selambaa aku balas*
 
pakcik: astagaa . anak siyen kau ni ? ( astagfirullah , kau ni anak sapee ? )
 
aku: anak Ustaz Zul pakcik . *bapak aku kindda terkenal kat tempat nihh*
 
pakcik: patut laa . kau tinguk bapak kau . bagus diaa , pandai dia cakap Bajau . lancar tuu . belajar kau bhaa . ( patut laa . cuba ikut ayah kau tuu . dia pandai cakap Bajau . lancar jee . kau belajar lahh ) *pakcik tuu dah tak cakap Bajau dengan aku . so dia cakap bahasa Sabah standard jee*
 
aku: yaa , pakcik . nanti belajar jugak ni . ( ye pakcik . nanti saya belajar )
 
pakcik: napa kau nda pergi kenduri sini ? nanti kau kawin , teda yang datang . ( kenapa tak pergi kenduri kat sini ? nanti kau kawin takde yang nak datang )
 
aku: pergi kenduri jugak ni pakcik . tempat kawan . kawin dia ni hari . ( saya nak pergi kenduri jugak ni pakcik . tempat kawan . dia kawin hari ni )
 
pakcik: bhaa . 
 
pastuu , beberapa perbualan berlaku antara kitorangg sebelum kitorang sampai kat destinasi .
 
apa , yang aku nak cakap , bila kita kat tempat orang kita kena laa pandai bawak diri . kena belajar adat dan cara dorangg . yes . aku tinggal Sabah , tapi aku bukan orang Sabah sebenarnya . parents aku asal Pahang . just bapak aku yang masa posting kena mengajar kat Sabah . so , that's why family aku stay sini . 
 
and , aku wonder . memang camtu eh ? kalau kita takdatang kenduri orang nanti kita buat kenduri orang taknak datang . aku taktahu pulak *maafkann patik . budak-budak baru nak up cenggini laa* hiks :3
 
p/s: ohyee , lupa nak bagitahu . kalau masyarakat Bajau dorang memang guna Aku-Kau jee sebagai ganti diri . even anak-anak cakap dengan parents pun akan guna Aku-Kau . untuk orang yang takbiasa dan taktahu mungkin dengar agak kasar kann ? tapi aku dah membesar kat sini , so aku rasa mende tuh dah macam biasa jee sekarang . lai lai .
 
oke , tu jee untuk kali ni , ma'assalamah , fihifzillah , Assalamualaikum :)

66 comments:

Wirda Amir said...

Salam deeya...

Pakcik tu berbaju kurung ke sayang...?pandai juga deeya berbahasa bajau ye....

Biasanya memang mcm tu la org tua akan ckp,kalau kita x dtg kenduri org,nnti smpai masa kita kawin,org x dtg kenduri kita sbb dlm islam,memenuhi undangan adalah wajib tau deeya..sbb itu org tua memberatkan kecuali ada alasan.....

Nur Shafiq said...

Shafiq datang sini baca latest entri deeya.jemput melawat blog shafiq

acik idah said...

Itu memang adat orang kita...
mak k idah pun slalu cakap camtu jugak dulu2.. :D

Nur said...

Salam Deeya,
Deeya orang pahang yer? Deeya asal pahang yer? Sama la dengan akak ... hihihi.. Akak dr Temerloh.. Seronok duduk kat Sabah? Orang Sabah peramah kan.. Hari tu akak gi Sabah.. Peramah2 orgnya.. :)

muhammad azuan said...

pakcik2 gan makcik memang gitu tak kira kaum mana pon...uhuuhu...terlampau peramah

Hafiza AizZawa said...

untung wlpun bukan org sana tapi boleh berbahasa bajau.. pasal kenduri tu mmg ada betulnye jugak.. tambah2 pula kalau kwsn kampung.. mcm balas membalas jugak la...

Ahmad Zaki said...

Untung boleh cakap banyak bahasa. Saya ni tak tahu sangat bahasa lain...

ZH Blogger

Wirda Amir said...

Owhhh...haha..deeya yg berbaju kurung...akak ingatkan org bajau sebut baju melayu sebagai baju kurung...hehe...sori sayang.....

Liyana yan said...

Yan orang kedah pun xbpe pndai ckp loghat kedah, sbb Yan tinggal kt slangor :)

ezyra daniel said...

len negeri len la loghat nye kan..
tu belum yg pendalaman lagi hehe

Montana said...

wow...tanks sudi lawat blog...salam kenal dan salam blogging

Cik Nadyya said...

tajuk entri best.

selalu denga la dri mulut org2 tua. org kalo malas gi jemputan kawen. ngok la die ke or anak die kawen mesti xramai datang. ini realiti org melayu skrg. lagi2 org jenis berdendam "masa aku kawen kau xdtg kan. k xpe masa kau kawen aku xkan datang!"

asha hana said...

yup. selalu nya macam tulah. sebab tu bila ada kerja kawen kita kena datang. hik2. tak apa. silap sekali je. boleh ubah kan dear? yup. hana ada kawan sabahan nie. kadang dia memang bahasakan macam nie. huhu owhh bukan sabahan sepenuhnya la nie. :)

Akeyla Azmi said...

Wah hebatnya akak berbahasa Bajau <3
wow!!!!

nurul hidayah said...

haha .. selamat deeya translate-kan bahasa bajau tu , kalau tak , comfirm readers belah semenanjung ni tak paham langsung apa yg deeya cakap . Haaa .. Cakap bahsa bajau mcm best ah , terasa mcm teringin pulak nk belajar . heheee (bila baca hat translate tu terasa mcm diri ni pro berbahsa bajau)

Amirul Bin Ramli said...

Baru semalam sedara saya berkhawin tapi saya tak sempat pergi sebab nak buat kerja di U. Haha.. selalu jugak dengar orang cakap macam tu. kalau tak datang kenduri khawin org lain nanti bila kita khawin takde orang nak datang. itu macam pulak

Sally Samsaiman said...

kita yg baca yg pening ni -_-'

Lieya Von Jay said...

klo akak kecut perut jumpa pak cik mcm ni., hikhik

Afiqah Adzan said...

Wahh bestnya akak pandai bahasa bajau .. Kalau takde translate bm tu , memang tak paham apa dia cakap . Unik eh diorang

Husna Hafiza said...

bhaa... npe nda dtg walimah sini.. nti xda yg dtg walimah kamu.. haha..
aduh2.. sabah2...

puteri kasih said...

selalunya orang tua-tua akan cakap camtu..tapi biasalah kadang-kadang dalam sehari tu ada beberapa undangan, besar kemungkinan ada kenduri yang kita tak dapat pergi kan :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

pandainya deeya cakap bahasa bajau.. selalunya macam tu.. teringat pertama kali akak belajar di terengganu.. terpaksa belajar loghat dan makanan masyarakat negeri terengganu.. alhamdulillah berjaya memahaminya..

nur hannis mohamad said...

ok la 2 atleast deeya blh gak berbahas bah.. hihi thanks k akak dah add dieya kat circle

ros_reeza said...

Assalamualaikum. Salam kenal dari Kak Ros.. memang orang-orang tua akan cakap macam tu. kalau kita tak pergi kenduri atau rumah orang, nanti bila kita buat majlis orang tu tak datang pulak kan..

Miss Xyz said...

Tetibe rasa berminat nak bljr dialek sabah ahaha

mirza syazwina said...

tebelit jugak lidah try cakap tapi best..suka dengar orang sabah cakap..hehee

Mime MF said...

Dulu ada housemate org sabah..dgr dia ckp gn mal dia aku-kau je..mula pelik tp lm2 dh biasa dgr...hee

Wirda Amir said...

Aittt.....menesting plak adik akak ni...hehehe....tajuk naik kat bloglist,entrinya tkde.....

Ayu Zan said...

kalau jawa pun aku kau gak. sllu nengok keluarga bakal suami akak..

Anne Nurain said...

deeya anak cikgu eh? sama la kita.. hehe.. kau-aku tu memang dengar macam kasar jak kan?hehehe..

Nur Azwa Edora said...

HAHAHA memang da selalu kot orang cakap kalau ada majlis kawen kite kena datang , nanti masa kita kawen , orang taknak datang ! hahaha boleh diguna pakai lagi ke frasa macam tu ? :D

Pha Is said...

bukan sabahan je.. standard la tu.. org tua2 pesan, kenduri kena pi, nnti kalau tak, kenduri kita diorg x nk datang.. hehe

Super Girl said...

hehee , takodd . deeya selalu jee ikut parents ge kenduri :D

Super Girl said...

okengg (y)

Super Girl said...

kann ? lagi-lagi orang kampung memang selalu balas kunjungan :D

Super Girl said...

rumah deeya ada kat jerantut . tapi balik kampung kat jengka :D sabah ? best . ukhwah orang sabah mantap (y)

Super Girl said...

betol2 . tak sah , kalau tak kena interview :P

Super Girl said...

alhmdulillah . boleh r sikit2 :)

Super Girl said...

hihi . ZH kena merantau dulu ni >.<

Super Girl said...

hehehe , takpee , deeya yang tulis tak jelas rituhh :D

Super Girl said...

mak bapak deeya cakap kelantan , tapi deeya takreti cakap kelantan :/

Super Girl said...

betol . tu baru satu kaum . belum kaum yang lain lagi :3

Super Girl said...

sesama . salam ukhwah fillah :)

Super Girl said...

hehe , tajuk entry panjang kemain :3

Super Girl said...

a'a . sabah celop jee . hihi :3

Super Girl said...

ala , qila . yang simple boleh laa . yang lain tu takreti sangat :3

Super Girl said...

hihi . kalau tak takde sape nak baca entry deeya . sorang pun takpaham . selamat . phewww ~

Super Girl said...

hehee . scary jugak adat nihh :3

Super Girl said...

ampunnn XD

Super Girl said...

hehehe . tu laa . deeya senyum jee kat dia :P

Super Girl said...

ni baru satu kaum . nak tahu bahasa kaum lain , datang ah sabah :D :D

Super Girl said...

HAHAHA . rosak bahasa sabah . dah bunyi indon jee :3

Super Girl said...

betul . kenkadang kena save ruang kat perut . sebab banyak kenduri kena pergi . bhehehe XD

Super Girl said...

alhamdulillah . hehehe . tapi deeya belajar kat terengganu , tetap takfasih lagi cakap terengganu :3

Super Girl said...

sesama :D

Super Girl said...

waalaikummuslm akak . salam kenal :)

Super Girl said...

jom datang sabah :D

Super Girl said...

hehe . orang sabah cakap laju :3

Super Girl said...

haa . kann ? :D

Super Girl said...

jawa ? aww <3

Super Girl said...

eyaa ni . tapi kalau di sabah , besa sejja tuu :D

Super Girl said...

hahaha . still valid kot :P

Super Girl said...

a'a . memang ni pesan orang tua2 :D

Ahmad Zaki said...

Hahaha. Nak merantau ke mana ye. Bukan mudah untuk merantau zaman sekarang ni. =)

Fisya Shaari said...

miss pun org pahang and dulu duduk sabah jugak bha. dulu fluent ckap sabah sekarang lupa sudah bha. tapi bahasa sabah standard je laa

Super Girl said...

hehee . boleh practice lagi tuhh :D