Tips Color Block.

 
 
hai hai . hari ni aku nak share sikit pasal colour block . ekceli , a bit outdated bila aku nak cerita pasal tips nih since dah lama orang pakai blocking-blocking nih . tapi , harituu aku nampak ada orang yang pakai colour block tapi tak kena gaya ahh . dan benda tuu buat dia nampak macam badut -.-' ( maafkan hamba . walaupun pahit hamba terpaksa katakan jua :'D ) bukan apa , banyak sangat warna >.<  ekceli , aku pun bukan reti sangat bab fesyen-fesyen ni tapi aku share sekadar yang aku tau laa .
 
colour block memang lawa . tapi bila tak kena pada cara , you'll end up like a clown ! *serious talk*
 
 


 
Tips :
 
1) jangan pakai lebih dari 3 warna dan pakai pakaian 'plain'.
 
2) analogous colors.
- analogous color ni, pemilihan warna yg dari nada yg seakan sama (cer tengok gambar kat atas)
 - contohnyee :
# light blue + green + yellow-green
# yellow-green + yellow
# hot pink + purple
# red + pink
 
3) triadic colors.
- triadic color ni pulak color yang bertentangan dalam bentuk segi tiga. maksudnya segi tiga dalam color scheme di atas.
 - contoh:  
# yellow + red + electric blue
# electric blue + red
# yellow + red
# green + blue
# turquoise + pink
 
( aku prefer pakai dua kaler . kalau 3 kaler tu macam over sangat ah :3 )
 
4) complementary colors.
- complementary colors pula kaler yg bertentangan antara satu sama lain dalam color scheme.
- contoh :
# purple + yellow
# yellow + blue
# pink + green
# orange + blue
 
(boleh gak kalau nak combine 3 kaler . ikut kreativiti laa)
 
oke , tu jee laa aku nak share . harap , perkongsian yang kecil ni beri manfaat yang besar . cewahhh:D andd , aku pun nak senaraikan kaler block yang aku minat . yang aku takminat tuu memang aku takpakai langsung .
 
1) pink + turquoise
2) electric blue + pink
3) electric blue + yellow
4) red + yellow
5) purple + hot pink
6) coklat + pink
7) light blue + pink
 8) light green + pink
 
aku pun tak ingat kaler ape lagi . btw , nampak tak , aku main dua kaler jee . hihi . teringin gak nak pakai seluar yang menyala-nyala tuhh , tapi malu laa puloks :3  tapi kalau korang berani pakai silakan . gojes kot . cuma aku jee takod :P
 
psstt . ekceli bila aku nak pakai blocking , aku takpernah pon rujuk wheels ni . leceh kot . haha . apa yang aku rasa lawa , aku rembat jee XD
 
kbaii , Assalamualaikum :D:D

13 comments:

Izzati Amira said...

thanks for the tips. tak pandai lagi la nak matching baju yg color block ni.. simple2 je dulu.. heheh

Anne Nurain said...

baru tahu macam ni rupanya nak buat color block.. sebelum ni memang main sarung je.. kekeke.. thanks for the tips dear.. :D

Montana said...

sempoi

Aefa Aerisya said...

ohoo.. baru tau.. selalu men masok2 je colour.. asal sedap mate memandang hihi.. tq~

Lieya Von Jay said...

akak selalu gak pakai colour block ni. selalu ja main rembat ja tak da ekot tona wrna pon asal hati berkenan ja. yang paling cuka cmpor magenta+kuning mustard , peach + blue , merah + royal blue .

Super Girl said...

izzati : hehe . moshh welkamm :)

Anne , kak aefa , kak lieya : deeya pun takpernah rujuk colour wheels ni nak pakai blockingg . hehehe . tengok orang pakai jee . kalau lawa deeya pakai . tapi bila tengok wheels ni , baru tahu betul rupanyaa colour-blocking yang dorang guna XD hikhik :3 tapi ada harituu deeya tengok orang pakai banyak sangat warna . pening dibuatnyaa .

Hafiza AizZawa said...

Fiza pentingkan warna tudung.. mst warna ada kaitan ngn baju.. kalau tak rs mcm tak yakin jer nk kuar umah dengan kaler pelik2..

Aku Penghibur said...

wahh kalau lelaki ini kena kurangkan colour :) bahaya banyak colour like badut nanti

asha hana said...

kadang2 dorang yang pakai over react nie dorang suka mencuba. then bila rasa macam tak sesuai dan sakit mata memandang then dorang tak pakai la mcm tu lagi. hehe :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

akak selalu hentam je.. tak pasti padan ke tak.. hihi..

Haryati Faizal said...

bagus tips ni bagi yang suka pakai kaler block ni...

Life | Above | Zero ! said...

Very logical , yes 3 colors combination is kool. nice thing to post

Pha Is said...

"block" yg dimaksudkan disini "menatang" aper yer..? maaf, kami budak laki ni nerd sikit pasal kaler2 nih.. heheh