TARBIYYAH . BERUBAH . ISTIQAMAH . DAN MUJAHADAH

 
setelah sekian lama aku tak update belog , hari ini aku muncul lagi untuk menhapdet entry terbaru belog aku nihh . teheee :D oke , semenjak , dua menjak , tiga menjak ni aku agak bizi . well , bizi dengan esaimen , bizi dengan tugas AJK , bizi dengan itu ini , bizi huhaa huhaa . bizi berjimbaa . *ehh ?* hihihi :'3 so , sekarang alhamdulillah . musim esaimen sudah pun tamat . aku dah hantar semua esaimen pada hari khamis lepas . perghh , memang heaven giler ahh kann . setelah sebulan lebih dok pikir pasal esaimen , akhirnyaa aku bebas ! aku bebas ! *bebas laa sangat kann* lepas ni exam pulaa yang menanti -___________-
 
hari ni aku nak cakap pasal TARBIYYAH . BERUBAH . ISTIQAMAH . DAN MUJAHADAH . oke , aku pasti dan yakin korang mesti biasa dengar perkataan dan istilah ni kann ? kalau tak biasa pun , paling kurang pernah dengar ? semua orang perlukan TARBIYYAH . selepas ditarbiyyah perlu simpan cita-cita untuk BERUBAH . dann nak berubahh pula perlu ISTIQAMAH dan yang paling penting MUJAHADAH dalam melawan nafsu . (ada yang takfaham kee istilah yang aku guna ? bolehh kot tanya En. Gugel ehh ?)
 
cer tengok dunia sekarangg . maksiat berleluasa , pecah amanah di mana-mana , rasuah sudah jadi perkara biasa , adab pekerti entah ke manaa . lihat laa . ini kahh yang mereka dok sibuk huhaa huhaa cakap , "syukurlaa Malaysia masihh aman" ? *ehh , emosi lak aku tetiba . hehee :'3* *oke, serius semulaa* ini kahh erti keamanan abadi ? jadi , bagaimana kita nak rawat virus-virus maksiat ini ? bagaimana kita nak bersihkann karat-karat jahiliyyah ini ? 
.
.
.
 
yee , betul . TARBIYYAH laa jawapan nye . 
 
10 Sifat Tarbiyyah
dalam tarbiyyah ini kita dididik , kita dibimbing , kita diajar menjadi MANUSIA . amboihh ko mardeeya . sedap mulut ko jee cakap camtuhh . dah tuu , selama ni tak cukup MANUSIA kee aku haa ? *ehh , ada ke orangg cakap camtuuhh* hehee . maksud aku tarbiyyah ni yang JAGA dan PELIHARA fitrah kitaa . dalam tarbiyyah ini kita diajar mengurus fitrah kita . dann dalam tarbiyyah ni juga kita bentuk IMAN kita kepada Allah . ohsemm kann bunyi nyee :'3 insha Allah , selama mereka yang ikut tarbiyyah ini ramai yang telah BERUBAH . yang jahil menjadi tahu . yang baik menjadi semakin baik . yang warak bertambah keimanan dan keyakinan kepada Allah . Allahu , indahnyee *terasa macam berasa diawang-awangan sekarang ni*
 
nak BERUBAH memang senang . tapi nak ISTIQAMAH ? 
*krik , krik bunyi cengkerik* 
 
 
betul , nak istiqamah perlukan MUJAHADAH . mujahadah melawan nafsu . LITTLE BUT OFTEN . aku suka guna istilahh ni . nak berubah tak perlu ekstrim sangat . kalau sebelum ni suka pakai yang ketat , takperlu esok nyaa terus berjubah purdahh . kalau sebelum ni suka tengok korea nangis-nangis , tengok runningman terbahak-bahak , esoknyaa takperlu padam semua cerita tuu dan mula muat turun ceramah-ceramah agama . kalau mampu buat macamtuu silakann , kalau tak mampu , takpee sayang kita buat sikit-sikit , pelahan-pelahann . *pujuk diri sendiri sebenarnyaa* :'D
 
 
oke , tu jee aku nak cakap entry kali ni . hihi . lama tak membebel , sekali membebel panjang pulaa jadi nyaa . tengs untuk membaca .
 
p/s: untuk kak Wirda Amir , hihi , deeya dahh update new entry . selamat membaca . IMISSYOUTOO , Ich Vemisse Dich Auch :)
 
Assalamualaikum .

23 comments:

Teena Tna said...

Yupp, nak istiqamah tu memerlukan kekuatan dalaman. Dan niat itu haruslah ikhlas hanya kerana Allah. Kalau kita dah ditarbiyah, perlulah mengamalkannya supaya ilmu yg kita dapat Itu tidak berlalu begitu sahaja.

-pesanan untuk diri sendiri juga-

Teena Tna said...

Yupp, nak istiqamah tu memerlukan kekuatan dalaman. Dan niat itu haruslah ikhlas hanya kerana Allah. Kalau kita dah ditarbiyah, perlulah mengamalkannya supaya ilmu yg kita dapat Itu tidak berlalu begitu sahaja.

-pesanan untuk diri sendiri juga-

Wirda Amir said...

Salam deeya...

Best je akak bc entry nih....nak berubah tu mcm boleh je tp nak istiqomah tu yg lemah...arini elok je solat ikut waktu..esoknya dah terlari sikit...dah tertipu dr semalam...menyesal sungguh...lepas tu mula balik..pastu buat silap balik...selagi kita bergelar manusia....

Masa ditarbiah,ingat,lepas tu mula alpa...ditarbiah lagi....selagi iman di tahap yg rendah mcm akak ni...selalu je akak buat silap...kena kuat utk melawan nafsukan...?bermujahadahlah tu ye...

Amboiiii...miss me too ye...ayat seterusnya tu bahasa apa tu syg...?kena tanya pakcik google..hehehe..tq deeya...

Aku Penghibur said...

melakukan perubahan itu mestilah seiring dengan istiqamah setiap apa yang kita buat :)

sha (chirp chirp) said...

thank you bg peringatan :)

Lieya Von Jay said...

betol tu. nak lakukan perubahan kena one step at a time. insyaAllah menjadi ^_^

Aefa Aerisya said...

little but often.. nice.. nak berpegang pade kata2 tu jugak lah. thanks for sharing :D

Nies alhaQ said...

Wsalam....
Alhamdulillah. Sukanyaaa baca entry kali niii.
Seriusss rasa terawang-awang. :')
Ya Allah. Masih jauh lagi langkah kaki ini menuju-Mu.
Jatuh bangun jatuh bangun itu biasa kan dikk.
Moga hati trus kuat. Amin..
Wasotiyyahh, gittuhh, :')

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

betul tu adik.. nak istiqamah yang paling susah.. jadi seeloknya jangan berubah terlalu drastik, kena ada step by step..

chicken_floss said...

Istiqamah lah the hardest part for me..:(

Izrah Zulkarnain said...

Saya suka baca entri Kak Deeya, banyak unsur agama. ;')

Btw, saya selalu tanya diri saya macam mana nak jadi 'BAIK' dalam erti kata sebenar. Saya nak berubah tapi kekadang saya buat jugak benda yang tak sepatutnya. =(

! ♬✿ Siti Nadirah ✿ ! ♪ said...

suka baca entry ni.. istiqamah itu perlu..

✿✿PuTri BlOggER✿✿ said...

singgah jap, bgs2 kena istiqamah selalu, salam kenalan, senang2 singgah lah blog sy.....

S.K.A said...

terbaik =) he3..suka entri ni..berbah senang, nk istiqamah susah..nk mujahadah lg susah..ape pun kenalh sntiasa ykin pd diri sndri..doa bnyak2..inshaa'Allah Dia tlong..perkongsian yg baik

rodiyatul akmar said...

nice sharing . maksud mendalam :)

Aya Zuki said...

semoga kita semua istiqamah dengan perubahan kita.

malaysia masih aman? *menyirap je dengarkan :D

biskutcelup said...

nak istiqamah tu yang susah..sama2 kita berusaha ye :D

Sally Samsaiman said...

kekuatan hati dan iman kita menentukan segalanya :D

Mime MF said...

nak istiqamah tu merupakan cabaran buat sy..yela..bkn senang nk melawan tapi insyaAllah..akan ku cuba..:)

Atien Zz said...

good sharing,,kkdg akak rasa bersyukur juga x di lahirkan seusia remaja skrg sbb terlalu byk cabaran dgn pelbagai maksiat.subhanallah

Liza Razak said...

ini ingatan utk saya juga...jom kita sama-sama berubah untuk kebaikan..thank you sis :)

nurul ezzatie zulkarnain said...

Suka part 'emo' tu =)

Nice peringatan.

Pha Is said...

rasanya part istiqamah mmg paling susah.. :)