Nak Start Bisnes ? Mantapkan Fizikal dan Mental Dulu :)

 
selawat dan salam ke atas rasul junjungan , para sahabat , ahlul bait , para tabi'ien , tabi' tabi'ien, semua umat Islam serta ikhwah dan akhawat yang tetap tegar menegakkan kalimatul haq 'Lailahaillallah' sehingga hari kiamat :)
 
oke , hari ni aku nak share sikit pengalaman aku sejak dua menjak berbisnes nihh . biasa laa , bisnes mana yang takde ujian , yang takde halangan , yang takde kesusahan .
 
seperti aku sendiri . macam-macam yang terjadi masa bisnes ni . macam-macam ragam yang aku jumpa dan macam-macam ilmu baru yang aku belajar . adilkan Allah ? dia bagi ujian , kemudian dia gantikan dengan hikmah di sebalik ujian tu :D
 
satu perkara yang korang wajib jumpa bila berbisnes ni ialah respon orang sekeliling . respon yang acane tuh ? respon NEGATIF !! jangan terkejut kalau ada orang sekeliling yang cuba lemahkan semangat kita , jangan terkejut kalau ada insan NEGATIF yang cuba provok kita . aku pun kena .
 
"taknak beli lah barang kau jual"
"nak beli tempat lain jelah. taknak beli dengan kau"
"acane bisnes? macam hebat je" (nada perli)
 
dialog kat atas ni biasa dah aku dengar . 
 
manusia . rambut je sama hitam , hati lain-lain . tapi sekarang rambut dah taksemua sama hitam , ada jee kaler lain . dah kalau rambut pun berkaler-kaler , apetah lagi hati nih . yang sentiasa berbolak balik . kena pulak dengan orang yang ada masalah hati dan jiwa tak tenang nih , memang nangis laa kalau tak kuat mental . mana taknyee , asyik kena psiko , provok bagai .
 
tu satu RESPON orang sekeliling . yang kedua korang akan jumpa macam-macam ragam customer . tapi tang dengan customer aku paling suka . aku takkisah pun macamana layanan dia kat aku , sebab aku suka tengok ragam-ragam dorang . sini laa korang akan jumpa , customer yang tersangat laa baik , yang cerewet , yang penyabar , yang dia je betul , yang sombong , yang suka letak harga sendiri . HAHA . sumpah kelakar tengok gelagat dorang >.<
 
alhamdulillah . kebanyakan pelanggan aku menyejukkan hati aku sebagai peniaga . belum masuk yang excited beli dengan aku , yang setia dan suruh inform kat dia kalau ada stok terbaru . yang puji barang kita jual sebab teramat puas hati , yang jadi pelanggan tetap sebab suka servis kita , dan macam-macam lagi laa yang mengheppikan aku . dan ada sorang customer ni , aku siap bagi hadiah kat dia sebab dia pelanggan tetap aku kot . kalau boleh semua barang yang aku jual dia nak try . alhamdulillah :'D
 
ada jugak beberapa orang customer aku yang JENIS suka bagi aku gambar baju/jubah memana ntah pastu tanya aku ada stok lagi tak . HAHA . yang ni kelakar . dah laa aku taktau gambar baju tu dia ambik kat mana , tetiba tanya stok kat aku . ada jugak beberapa orang cenni .
 
ada jugak haritu , customer yang ikut suka dia je nak letak harga barang aku . terang-terang kat page aku letak harga , pastu dia boleh cakap harga dia sebenar berapa . konfius aku , siapa penjual siapa pembeli nihh . mama cakap memang ada orang jenis cenni . dia saja jee psiko . tapi sebagai penjual , kita tahu kualiti barang kita . memang harga yang kita tetapkan tu berpatutan laa dengan kualiti .
 
ada jugak yang jenis takpercaya kat aku , takut aku tipu dan songlap duit dorang . tau-tau barang tak sampai pon . tapi dalam tak percaya nak beli jugak . HAHA . kalau jumpa orang cenni lebar aku senyum . lahaii . lucu . tapi paham-paham je laa , kalau dah tak percaya tu , tak percaya jugak kan . terus nak suruh kita pos barang dia esok hari jugak . kononnye urgent . padahal aku tau je dia takut aku tipu .
 
sebenarnya banyak lagi . tapi sampai sini je laa aku cerita dulu oke ? :)
tengs for reading , tengs for visiting my blog . sorry for not visiting back . really busy , can't help :'/
 
sebelum tu jom cuci mata >.<
 
tudung dwiside - RM26 include postage

tudung bawal plain 60' - RM18 exclude postage

Leesa Dress - RM66 include postage

Sofeena Dress - RM69 include postage

Balqisya Dress - RM126 include postage

 ni sikit jee . ada banyak lagi kat page :)
https://www.facebook.com/DeeyaShoppe
ada masa deeya visit back oke ?
 
jaga iman , jaga hati .
 
Assalamualaikum .