Nak Start Bisnes ? Mantapkan Fizikal dan Mental Dulu :)

 
selawat dan salam ke atas rasul junjungan , para sahabat , ahlul bait , para tabi'ien , tabi' tabi'ien, semua umat Islam serta ikhwah dan akhawat yang tetap tegar menegakkan kalimatul haq 'Lailahaillallah' sehingga hari kiamat :)
 
oke , hari ni aku nak share sikit pengalaman aku sejak dua menjak berbisnes nihh . biasa laa , bisnes mana yang takde ujian , yang takde halangan , yang takde kesusahan .
 
seperti aku sendiri . macam-macam yang terjadi masa bisnes ni . macam-macam ragam yang aku jumpa dan macam-macam ilmu baru yang aku belajar . adilkan Allah ? dia bagi ujian , kemudian dia gantikan dengan hikmah di sebalik ujian tu :D
 
satu perkara yang korang wajib jumpa bila berbisnes ni ialah respon orang sekeliling . respon yang acane tuh ? respon NEGATIF !! jangan terkejut kalau ada orang sekeliling yang cuba lemahkan semangat kita , jangan terkejut kalau ada insan NEGATIF yang cuba provok kita . aku pun kena .
 
"taknak beli lah barang kau jual"
"nak beli tempat lain jelah. taknak beli dengan kau"
"acane bisnes? macam hebat je" (nada perli)
 
dialog kat atas ni biasa dah aku dengar . 
 
manusia . rambut je sama hitam , hati lain-lain . tapi sekarang rambut dah taksemua sama hitam , ada jee kaler lain . dah kalau rambut pun berkaler-kaler , apetah lagi hati nih . yang sentiasa berbolak balik . kena pulak dengan orang yang ada masalah hati dan jiwa tak tenang nih , memang nangis laa kalau tak kuat mental . mana taknyee , asyik kena psiko , provok bagai .
 
tu satu RESPON orang sekeliling . yang kedua korang akan jumpa macam-macam ragam customer . tapi tang dengan customer aku paling suka . aku takkisah pun macamana layanan dia kat aku , sebab aku suka tengok ragam-ragam dorang . sini laa korang akan jumpa , customer yang tersangat laa baik , yang cerewet , yang penyabar , yang dia je betul , yang sombong , yang suka letak harga sendiri . HAHA . sumpah kelakar tengok gelagat dorang >.<
 
alhamdulillah . kebanyakan pelanggan aku menyejukkan hati aku sebagai peniaga . belum masuk yang excited beli dengan aku , yang setia dan suruh inform kat dia kalau ada stok terbaru . yang puji barang kita jual sebab teramat puas hati , yang jadi pelanggan tetap sebab suka servis kita , dan macam-macam lagi laa yang mengheppikan aku . dan ada sorang customer ni , aku siap bagi hadiah kat dia sebab dia pelanggan tetap aku kot . kalau boleh semua barang yang aku jual dia nak try . alhamdulillah :'D
 
ada jugak beberapa orang customer aku yang JENIS suka bagi aku gambar baju/jubah memana ntah pastu tanya aku ada stok lagi tak . HAHA . yang ni kelakar . dah laa aku taktau gambar baju tu dia ambik kat mana , tetiba tanya stok kat aku . ada jugak beberapa orang cenni .
 
ada jugak haritu , customer yang ikut suka dia je nak letak harga barang aku . terang-terang kat page aku letak harga , pastu dia boleh cakap harga dia sebenar berapa . konfius aku , siapa penjual siapa pembeli nihh . mama cakap memang ada orang jenis cenni . dia saja jee psiko . tapi sebagai penjual , kita tahu kualiti barang kita . memang harga yang kita tetapkan tu berpatutan laa dengan kualiti .
 
ada jugak yang jenis takpercaya kat aku , takut aku tipu dan songlap duit dorang . tau-tau barang tak sampai pon . tapi dalam tak percaya nak beli jugak . HAHA . kalau jumpa orang cenni lebar aku senyum . lahaii . lucu . tapi paham-paham je laa , kalau dah tak percaya tu , tak percaya jugak kan . terus nak suruh kita pos barang dia esok hari jugak . kononnye urgent . padahal aku tau je dia takut aku tipu .
 
sebenarnya banyak lagi . tapi sampai sini je laa aku cerita dulu oke ? :)
tengs for reading , tengs for visiting my blog . sorry for not visiting back . really busy , can't help :'/
 
sebelum tu jom cuci mata >.<
 
tudung dwiside - RM26 include postage

tudung bawal plain 60' - RM18 exclude postage

Leesa Dress - RM66 include postage

Sofeena Dress - RM69 include postage

Balqisya Dress - RM126 include postage

 ni sikit jee . ada banyak lagi kat page :)
https://www.facebook.com/DeeyaShoppe
ada masa deeya visit back oke ?
 
jaga iman , jaga hati .
 
Assalamualaikum . 
 
 

8 comments:

Rubiatul Adawiyah said...

cantiknya baju tu.. macam snow white je ^^ orang yang pakai tu pun comel ^^

Nini Hanini said...

comelnye baju!!biasa la tu kan..adat berniaga..hehe :D
semoga terus maju ye :)

Hafiza AizZawa said...

nk bisnes mmg kene sabar.. kene tahan mental.. baru la berjaya.. bila dah berjaya nnt baru la org yg kutuk2 kita selama nie akan dtg dekat.. itulah manusia..

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

macam-macam ragam manusia.. setakat ni akak belum minat dengan bussiness.. akak doakan semoga deeya terus success.. :D

Lieya Von Jay said...

wow deeya dh meniaga ye skrg,.. alhamdulillah.. :) kak pon pernah meniaga dulu. mmg mcm2 ragam yg kita jumpa.. yg mintak kurg harga melampau tu paling tak tahan sekali..

Fifi Nadhrah said...

cantiknye baju2 tu.. moge makin maju.. abaikan segale aura negatif.. ambil yg positif je..

Pha Is said...

walaupun saya lelaki, x pandang sanngat tudung2 ni, tapi serius tudung tu lawa.. mungkin sbb model dia kot. hehehe