DIA Tempat Bersandar :')

 
harini aku nak share satu cerita . satu cerita yang mungkin bakal menyedarkan kita , mungkin bakal membuka mata kita dan juga mungkin akan men'transform'kan diri kita dari seorang yang biasa-biasa menjadi seorang yang luar biasa kebergantungan nya kepada pencipta ? cewahhh . transform bagai . macam biasa cerita ni aku baca kat pesbuk , senior aku yang share :D


dah sedia dengan popcorn dan air stoberi ? jom sesama hayati :D

***

Kisah sebuah keluarga Ahlullah. Sepasang suami isteri selalu mendidik anak mereka bahawa yang memberi rezeki ialah Allah. Sebelum makan, mereka akan menyuruh anaknya solat 2 rakaat memohon kepada Allah agar diberikan rezeki. Setiap petang apabila pulang dari sekolah, ibunya akan menyuruh anaknya bersolat 2 rakaat dulu seperti biasa. Inilah kebiasaan yang anak itu akan lakukan selama beberapa tahun. 
 
Suatu ketika, pada hari pertama, anak pulang dari sekolah dan bersolat 2 rakaat. Selepas solat, dia membuka tudung saji dan nampak makanan yang telah disediakan ibunya lalu terus makan. 
 
 Pada hari kedua, selesai solat, anak itu membuka tudung saji tapi tiada makanan. Lalu dia pergi ke periuk, di situ ada makanan yang telah disediakan ibunya lalu dia pun terus makan. 
 
Pada hari ketiga, selepas selesai solat, anak itu tidak menjumpai makanan bawah tudung saji dan dalam periuk. Tapi ibunya telah tinggalkan di dalam kabinet dapur. Lalu dia pun terus makan. Begitulah yang berlaku selama beberapa tahun. Tapi Allah nak tarbiah anak ini. 
 
Pada hari berikutnya, si ibu bergegas menghadiri pengkebumian saudaranya dan terlupa untuk memasak makanan anaknya. Selepas saudaranya itu dikebumikan, si ibu bergegas pulang dan di dapati anaknya sedang menunggu di depan pintu sambil tersenyum. Lalu anaknya pun berkata, "Sedap betul lauk ibu masak, tak pernah rasa masakan ibu yang paling sedap macam hari ni." Ibunya terdiam lalu bertanya apa telah terjadi. Si anak menjawab, "Saya pulang dari sekolah, lepas solat saya turun makan check tudung saji takda makanan. Check kat periuk pun takda. Check kat kabinet dapur pun takda. Saya rasa solat saya tadi banyak cacat cela lalu saya bersolat sekali lagi. 
 
Selepas tu saya check masih takda makanan kat semua tempat tadi. Mungkin solat saya masih Allah belum terima sebab sebelum ni takda problem pun. Saya pun solat lagi sekali untuk kali ketiga, perbaiki supaya lebih khusyuk dan mohon kepada Allah. Apabila saya turun, makanan telah terhidang di atas meja dan lauk dia yang paling best pernah saya rasa. Ibunya masih dapat mencium bau lauk yang wangi itu yang masih melekat dari mulut anaknya. 
 
Orang alim bagitau, makanan tersebut Allah hantar cash dari syurga. Ibunya dikisahkan pergi juga ke dapur tapi tiada apa-apa yang dilihat. Ganjaran tersebut hanya untuk si anak. Apabila keyakinan kepada Allah 100%, maka di situlah bantuan Allah sampai melalui perantaraan solat seperti yang berlaku pada zaman Nabi s.a.w dan para sahabat r.hum dulu. Firman Allah, "Dan perintahkanlah keluargamu serta umatmu mengerjakan solat, dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya. Kami tidak meminta rezeki kepadamu, Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. Dan (ingatlah) kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa." Taha 20:132 Hanya Allah Maha Mengetahui.
 
***
 
cuba tanya diri kita pula , sejauh mana kita letakkan kebergantungan pada Allah ? mungkinkah sekadar yakin tak yakin ? atau hanya sekadar omongan kosong di bibir ? atau memang Allah tempat kita bergantung infinity peratus ? nampak tak infinity bagai  . tepuk dada tanya iman :')


bilamana kebergantungan kita letakkan 150% kepada Allah , maka sesungguhnya pertolongan Allah itu sangat dekat . HAHA . sajaa bagi over sikit peratus tuu .

wallahua'lam , fihifzillah , Assalamualaikum :)
 

14 comments:

Wirda Amir said...

salam deeyaku...

sebak akak baca entri ni tau....terasalah...kdg2 akak terlupa bahawa segala2nya krn DIA...tq sayang atas peringatan ini....

asha hana said...

peringatan yang jelas dear :')

fatin wawa said...

really nice sharing.. singgah dan follow sini.. =)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

perkongsian yang bermanfaat untuk kita mengambil ikhtibar.. terima kasih kerana mengingatkan akak.. apa saja yang kita buat haruslah yakin 100% kepada Allah..

Aefa Aerisya said...

nice sharing. sangat bermanfaat.. smoga keyakinan kita terhadap-Nya tak pernah luntur. InsyaAllah :)

✿✿✿ husna_zulkepli ✿✿✿ said...

nice sharing... sedihnya bile muhasabah diri balik.....

Hafiza AizZawa said...

yakin bahawa rezeki dtg dr Allah.. dia berhak memberi dan berhak menarik semula drp kita..

Lieya Von Jay said...

kisah ni dapat jadi pengajaran utk semua . Allah lah tempat kita bergantung dan segalanya datang dari Allah .. kita harus berdoa dengan yakin. tq deeya sebab share kisah ni ^_^

Cik Nadyya said...

Subhanallah. muhasabah.
Allah dekat dgn kita. Allah tetap tolong kita. yakin la kepada Allah. Ganjaran Allah sangat indah =)

H A F N I I Y A Z I said...

SubhanaAllah. Hebat :D

Nina Maslizza said...

allah,sandaran trhebat

Zuraidah Butang said...

wahh mendalam penulisan adik..subhanallah :)

Nur said...

perkongsian yang hebat...syukran :)

ummi zara said...

Perkongsian yang sangat hebat! Apa2 yang kita buat pun, perlulah bergantung harap padaNya...sebab tu lah pentingnya doa :)